Η κατανάλωση μανιταριών είναι προσωπική ευθύνη του καθενός. Καμιά πληροφορία αυτού του ιστολογίου δεν πρέπει να θεωρείται ως παρότρυνση για κατανάλωση οποιουδήποτε μανιταριού

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα...























Έκθεση αστροφωτογραφίας και βραδιά αστροπαρατήρησης στο απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι.
Eιδική εκδήλωση αφιερωμένη στην αστρονομία, συνδιοργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου , η Αστρονομική Εταιρία Βορείου Αιγαίου «Γαλιλαίος», και το σωματείο «Οι φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, το Σάββατο 5 Ιούλη 2008 στο Σίγρι. Γενικός τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα!»
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να φέρει τον απλό κόσμο και κύρια τους νέους κοντά στην αστρονομία, να γνωρίσουν καλύτερα το ευρύτερο περιβάλλον μας, το παγκόσμιο πολιτισμικό αγαθό, το νυκτερινό ουρανό. Μια μικρή συμβολή στη συνολική παγκόσμια επιστημονική προσπάθεια να βελτιωθεί η πληροφόρηση ότι ο σκοτεινός ουρανός είναι ένας μεγαλοπρεπής, αλλά συχνά αγνοημένος, πολιτιστικός πόρος για την όλη ανθρωπότητα.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας του γιορτασμού για το Διεθνές έτος Αστρονομίας – 2009. της Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IUA) με απόφασή όρισε το 2009 σαν παγκόσμιο έτος αστρονομίας, με αφορμή τα 400 χρόνια της παρατήρησης του ουρανού με τηλεσκόπιο, από τον Γαλιλαίο. Το διεθνές έτος αστρονομίας το 2009 (IYA2009) θα είναι ένας παγκόσμιος γιορτασμός της αστρονομίας και των συνεισφορών της στην κοινωνία και τον πολιτισμό, που υποκινεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον όχι μόνο για την αστρονομία, αλλά για την επιστήμη γενικά, με ένα ιδιαίτερη έμφαση προς τους νέους. Το IYA2009 σηματοδοτεί το μνημειώδες άλμα προς τα εμπρός που ακολούθησε την πρώτη χρήση του τηλεσκοπίου από το Γαλιλαίο, για τις αστρονομικές παρατηρήσεις, και απεικονίζει την αστρονομία ως ειρηνική παγκόσμια επιστημονική προσπάθεια που ενώνει τους αστρονόμους σε μια διεθνή, πολυπολιτισμική οικογένεια των επιστημόνων που
εργάζονται μαζί για να βρουν τις απαντήσεις σε μερικά από τα πιο θεμελιώδη ζητήματα που η ανθρωπότητα υποβάλει πάντα.
Το IYA2009 είναι, πρώτα απʹ όλα, μια δραστηριότητα για τους πολίτες του πλανήτη Γη. Στοχεύει να μεταδώσει τον ενθουσιασμό της προσωπικής ανακάλυψης, την ευχαρίστηση της εξάπλωσης της θεμελιώδους γνώσης για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν και την αξία του επιστημονικού πολιτισμού. είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και πάλι τη θέση τους στο Σύμπαν μέσα από τον ουρανό, και έτσι να συμμετάσχουν με μια προσωπική αίσθηση θαυμασμού και ανακαλύψεως. Κάθε ένας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την επίδραση της Αστρονομίας και των άλλων βασικών επιστημών στην καθημερινή μας ζωή και να κατανοήσει το πώς η επιστημονική γνώση μπορεί να συνεισφέρει σε μια πιο ισορροπημένη και ειρηνική κοινωνία.
Η εκδήλωση που προγραμματίζεται για το Σάββατο 5.7.2008 στο Σίγρι, θα ξεκινήσει με έκθεση αστροφωτογραφίας από το πρωί, στο χώρο του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους. Θα εκτεθούν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που έχουν ληφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και δίνουν μια πρωτόγνωρη θεαματική πληροφόρηση στο θεατή, για τον πλούτο και τη συνεχή εξέλιξη που υπάρχει στο γνωστό σύμπαν που μας περιβάλλει. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε απόσταση 575 περίπου χιλιομέτρων (για σύγκριση να αναφέρουμε ότι μέση απόσταση της σελήνης είναι 384,4 χιλιόμετρα μακριά). Είναι ένα μεγάλο αστρονομικό τηλεσκόπιο με διάμετρο κύριου κατόπτρου 2,4 μέτρα και κάνει μία περιφορά της Γης σε 97 λεπτά. Εκμεταλλευόμενο την έλλειψη ατμόσφαιρας και συνεπώς την έλλειψη της φωτορύπανσης και των στρεβλώσεων της ατμόσφαιρας, αποτελεί επανάσταση στην αστρονομική παρατήρηση. Η περίφημη «φωτογραφία βαθέως πεδίου» που έστειλε στη Γη, απεικονίζει γαλαξίες στην αρχική περίοδο της δημιουργίας τους περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Έχει στείλει στο κέντρο ελέγχου στη Γη, τεράστιο αριθμό φωτογραφιών, μικρό τμήμα του οποίου θα εκτεθεί στο Μουσείο Σιγρίου.
Η εκδήλωση θα διοργανωθεί το Σάββατο 5 του Ιούλη, νύχτα κατά την οποία η Σελήνη θα βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα, στην 3η ημέρα της, και μάλιστα θα δύσει στις 21:40, γεγονός που βοηθάει στη νυκτερινή παρατήρηση. Γι’ αυτό προγραμματίζεται νυκτερινή αστροπαρατήρηση στην περιοχή Πάρκου Πλάκας Σιγρίου. Με τον εξοπλισμό των μελών της Αστρονομικής Εταιρίας Βορείου Αιγαίου «¨Γαλιλαίος», θα γίνει μια ξενάγηση στο νυκτερινό ουρανό, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν κάπως πιο κοντά: τον αέριο γίγαντα Δία με τους
δορυφόρους του, ίσως τον Κρόνο και τον Άρη, το θερινό τρίγωνο, τη ραχοκοκαλιά του Γαλαξία μας και το «πολυπληθές» κέντρο του, ανάμεσα στους αστερισμούς του Σκορπιού και του Τοξότη, την Κόμη της Βερενίκης, τον γιγαντιαίο Αρκτούρο, τον Αντάρη και πολλά άλλα ουράνια αντικείμενα και σχηματισμούς.
Η αστροπαρατήρηση θα ξεκινήσει στις 21:00 το βράδυ και θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Η είσοδος του κοινού και στην έκθεση αστροφωτογραφίας και στην αστροπαρατήρηση είναι ελεύθερη. Στους παραβρισκόμενους θα διανεμηθεί ειδικό έντυπο για την εκδήλωση, με πληροφορίες για τον ουρανό, την αστροπαρατήρηση και με χάρτες του ουρανού για το βασικό προσανατολισμό στο διαστημικό μας ταξίδι. Όσοι έχουν στην κατοχή τους κιάλια ή τηλεσκόπιο μπορούν να το πάρουν μαζί τους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την Αστρονομική Εταιρία Βορείου Αιγαίου «Γαλιλαίος» τηλ. 2251037149, 6947994772 και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τηλ. 2253054434 και 2251047033 καθώς επίσης και από τους δικτυακούς τόπους www.astrolesvos.gr www.aegeanastronomy.com .
Συνδιοργάνωση:
Το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Η Αστρονομική Εταιρία Βορείου Αιγαίου «Γαλιλαίος»
Το σωματείο «οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου»
Υπό της αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου

Δεν υπάρχουν σχόλια: