Η κατανάλωση μανιταριών είναι προσωπική ευθύνη του καθενός. Καμιά πληροφορία αυτού του ιστολογίου δεν πρέπει να θεωρείται ως παρότρυνση για κατανάλωση οποιουδήποτε μανιταριού

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Ραντεβού το χειμώνα για τρούφα



Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Ιουλίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μυτιλήνης εκδήλωση του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Λέσβου, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα με θέμα "Αναζητώντας την άγρια τρούφα στα βουνά της Λέσβου. Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, τεχνικός καλλιέργειας τρούφας ο οποίος τις προηγούμενες μέρες μαζί με το τρουφόσκυλο Μπος και μέλη του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Λέσβου πραγματοποίησε ανιχνευτικές εξορμήσεις στην λεσβιακή ύπαιθρο.
Στην εκδήλωση παρουσίασε τα αποτελέσματα των εξορμήσεων αυτών χαρακτηρίζοντας τόσο τη χλωρίδα του τμήματος του νησιού στο οποίο περιηγήθηκε, όσο και τα εδάφη του κατάλληλα για την ύπαρξη άγριας τρούφας, τη δε ανακάλυψη της μη εδώδιμης Tuber excavatum ως σημαντική ένδειξη για την ύπαρξη και εδώδιμων ειδών. Ο pan-pan, όπως είναι γνωστός ο ομιλητής μας από το φόρουμ του manitari.gr, μίλησε στην εκδήλωση και για την καλλιέργεια τρούφας, τα είδη της τρούφας, στην φύση και στις καλλιέργειες καθώς και για την εκτροφή και εκπαίδευση τρουφόσκυλων. Στην παρέμβασή του ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Μιχχάλης Καπιωτάς τόνισε την ανάγκη επεκτασης της μκητολογικής γνώσης είτε αυτή αφορά υπεργειους είτε υπόγειους μύκητες και επεσήμανε την ανάγκη για ανάλογη χειμωνιάτικη ανιχνευτική εξόρμηση για τρούφα στο νησί, περίοδο αλλωστε που καρποφορούν τα περισσότερα είδη τρούφας.
Μετά τις ερωτήσεις του ακροατηρίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρίφιλων Λέσβου Στρατής Σπανέλλης έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της εμπειρίας του συλλόγου τη χρονιά που πέρασε όσον αφορά την ταυτοποίηση μανιταριών που βρέθηκαν στο νησί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: