Σάββατο 29 Μαρτίου 2008
ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΑΜΝΟΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Είναι γνωστή η συμβιωτική σχέση τους με τα μαράνιτάρια και φυσικά θεωρούμε ότι θα χρησιμεύσει πολύ στην έρευνά μας ιδιαίτερα όταν έχουμε αναφορές από σχετικές βιβλιογραφικές πηγές.
Συμπληρώσεις διορθώσεις: γράψτε σχόλια σε αυτό το άρθρο
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008
Ανοιξιάτικα Μανιτάρια.
Απο οτι ειδα στο blog βρήκατε και φάγατε αρτικήτες. Χάρηκα. Και μεις στο χωριό φάγαμε λαγκαδιώτες (αρτικήτες). Αυτές τις μέρες βρηκα 10 ειδών . Βέβαια χωρίς σημασία γιατί ειναι μικρές ποσότητες και λίγο αλοιωμένα και τα 7 αγνωστα. Φωτο δεν εχω.
Βρέθηκε αγροκύβη κυλινδρική και αγαρικό.
Πάντως εδρασα διότι σήμερα εστειλα με φοιτητή του γεωπονικού στο γεωπωνικό πανεπιστήμιο (αυριο θα ειναι εκεί) 4 ειδη. Τα μαργέλια , πορδίτες (Bovista ) ,ειδος Boletus ,κάτι σαν το Marasmius.
Λιακάδες χωρίς αέρα μπορεί να δσουν καρποφορίες.
Στράτος Μανταμάδος.
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008
πάμε για ούζο
Κυριακή 23 Μαρτίου 2008
προς αναγνώριση
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008
Απώλεια
Στους οικείους του τα ειλικρινή μας συλληπητήρια.
Τρίτη 18 Μαρτίου 2008
προς αναγνώριση
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008
Τρίτη 4 Μαρτίου 2008
Μανιτάρια με λίπασμα αλόγων
Το ιπποφορβείο στη Λαζαρίνα Τρικάλων, που λειτουργεί από το 1932, δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον, καθώς η κοπριά των ζώων αξιοποιείται για την καλλιέργεια μανιταριών
«Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολούσαν ήταν η διαχείριση της κοπριάς τόσων αλόγων. Τελικά, η λύση ήταν απλή: τη χρησιμοποιούμε ως υπόστρωμα για την καλλιέργεια μανιταριών και αμέσως μετά, το ίδιο υλικό προωθείται στην αγορά ως φυσικό λίπασμα για τα λουλούδια: σε γλάστρες και κήπους».
Συνήθως τα μανιτάρια καλλιεργούνται σε έδαφος που δημιουργείται από την ανάμειξη άχυρου και κοπριάς από άλογα και πτηνοτροφεία ή άχυρου με λιπάσματα (θειική ή νιτρική αμμωνία). Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που γίνεται σε δύο φάσεις: την παρασκευή του μείγματος άχυρου και κοπριάς σε στεγασμένο χώρο και την ωρίμασή του σε ειδικούς θαλάμους, προκειμένου να ελεγχθεί ακριβώς η υγρασία του, η περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες που παράγονται στη διαδικασία αυτή και η θερμοκρασία του. Όταν ετοιμαστεί το μείγμα- που ονομάζεται συνθετικό υπόστρωμα- γίνεται η σπορά του μύκητα του μανιταριού που παίρνει τα συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί από οργανικές ουσίες του εδάφους και φυτική ύλη σε αποσύνθεση.
Η διαδικασία παρασκευής του συνθετικού υποστρώματος ακολουθείται όταν δεν υπάρχει η «χρυσή», όπως αποδεικνύεται, πρώτη ύλη, που υπάρχει στο αγρόκτημα της Λαζαρίνας. «Η κοπριά των αλόγων είναι έτσι κι αλλιώς πλούσια σε άχυρο και στην πραγματικότητα μάς παρέχει το πλέον κατάλληλο και φυσικό υπόστρωμα για την καλλιέργεια», λέει ο κ. Μερίτσης, που σημειώνει ότι πλέον η ετήσια παραγωγή φθάνει τους χίλιους τόνους μανιταριών τα οποία συσκευάζονται και προωθούνται στην ελληνική αγορά.
«Δεν σταματάμε όμως εδώ. Μετά την καλλιέργεια των μανιταριών το υπόστρωμα είναι το καταλληλότερο μείγμα για λουλούδια, γλάστρες και κήπους. Οπότε και αυτό προωθείται στην αγορά χωρίς τελικά να έχουμε υπολείμματα που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το περιβάλλον».
Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008
Χαιρετισμός από τους Μανιταρόφιλους Ηπείρου
Ιωάννινα 2-3-08
Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την ίδρυση του Συλλόγου σας.
θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία.
Είναι αυτονόητο ότι όποτε και αν χρειαστείτε τη βοήθειά μας θα είναι τιμή μας να την προσφέρουμε.
Ελπίζουμε ότι σύντομα το παράδειγμά σας θα ακολουθηθεί και στις υπόλοιπες μεριές της χώρας, έτσι ώστε σύντομα να δημιουργήσουμε μιά ισχυρή Ομοσπονδία,
η οποία θα διαφυλάξει αυτή την εθνική μας περιουσία των μανιταριών και θα τη διασώσει για τις επόμενες γενεές.
Με τιμή,
το Δ.Σ. του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου