Η κατανάλωση μανιταριών είναι προσωπική ευθύνη του καθενός. Καμιά πληροφορία αυτού του ιστολογίου δεν πρέπει να θεωρείται ως παρότρυνση για κατανάλωση οποιουδήποτε μανιταριού

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Επιτυχημένες εκδηλώσεις για τα μανιτάρια της Λέσβου




















Στα μονοπάτια των μαγισσών


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Στα μονοπάτια των μαγισσών 2009» που διοργάνωσαν ο Μυκητολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Μανιταρόφιλοι Λέσβου» και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα», το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Νεότητας του Αθλητισμού και του Ελεύθερου Χρόνου.
Αναλυτικά:
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης με έκθεση φωτογραφίας μελών και φίλων του συλλόγου. Στον ίδιο χώρο ο μυκητολόγος ερευνητής Ηλίας Πολέμης πραγματοποίηση τρίωρο σεμινάριο με θέμα «Αναγνώριση και διαχείριση των αυτοφυών μανιταριών του τόπου μας». Συνολικά το σεμινάριο παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα, αριθμός διπλάσιος από όσο είχαν προβλέψει οι διοργανωτές. Στο χώρο υπήρχαν και άφθονα δείγματα μανιταριών του τόπου μας τα οποία οι μετέχοντες μπορούσαν να δουν και να περιεργαστούν. Ακολούθησε δεξίωση όπου από το σύλλογο προσφέρθηκε και μανιταρόσουπα με αυτοφυή και καλλιεργημένα μανιτάρια.




























Την επόμενη μέρα το ραντεβού είχε δοθεί για τις 11 το πρωί στη Μικρή Λίμνη στη διασταύρωση της Αχλαδερής. Εκεί οι μετέχοντες στο σεμινάριο με καλαθάκια στα χέρια εξόρμησαν στο δάσος για συλλογή δειγμάτων εφαρμόζοντας στην πράξη αυτά που είχαν διδαχθεί την προηγούμενη μέρα. Φυσικά οι περισσότεροι δεν αρκέσθηκαν στα δείγματα αλλά γέμισαν τα καλαθάκια τους με τα αγαπημένα μανιτάρια των κατοίκων της Λέσβου τους πευκίτες (Lactarius deliciosus). Μετά από δυο ώρες στο χώρο έγινε επιτόπια εφαρμογή των κανόνων αναγνώρισης επισημάθηκαν ξανά οι κανόνες συλλογής και διαχείρισης των αυτοφυών μανιταριών και ταυτοποιήθηκαν αρκετά είδη που συλλέχθηκαν στην περιοχή ή προσκομίσθηκαν από μετέχοντες στο σεμινάριο από άλλα μέρη του νησιού.



















Την τρίτη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων σειρά είχε η βαθύτερη προσέγγιση του ζητήματος με σεμινάριο χρήσης μικροσκοπίων για την αναγνώριση των μανιταριών. Το Τμήμα Περιβάλλοντος το Πανεπιστημίου Αιγαίου άνοιξε τις πόρτες του εργαστηρίου με τα μικροσκόπια στο Λόφο Πανεπιστημίου. Οι μετέχοντες στο σεμινάριο αφού παρακολούθησαν απ΄ τον Ηλία Πολέμη μια εισαγωγική παρουσίαση δημιούργησαν οι ίδιοι παρασκευάσματα με σπόρια των μανιταριών που είχαν συλλεχθεί την προηγούμενη μέρα και τα παρατήρησαν στα μικροσκόπια που τους είχαν διατεθεί. Το προσωπικό του εργαστηρίου πρόσφερε πολύτιμη βοήθεια για τη διεκπεραίωση της δράσης αυτής.
Ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Λέσβου εκφράζει τις βαθύτατες ευχαριστίες του σε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη για προστασία της μυκητοχλωρίδας και συνολικά του περιβάλλοντος του νησιού και θυμίζει ότι η κατανάλωση άγριων μανιταριών γίνεται μόνο με ατομική ευθύνη του καθενός. Η άγνοια και η επιπολαιότητα εγκυμονεί κινδύνους που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

11.12 και 13 /12/09. ήταν ένα υπέροχο τριήμερο. Τροφοδότης γνώσεων και εμπειριών. Ευχαριστώ ΔΣ του συλλόγου τους κρατικούς φορείς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και τον κύριο Πολέμη ο οποίος εκτός από γνώσεις είχε και την όρεξη να διδάξειαλλά και σαν καλός γεωπόνος ξέρει να σε μπολιάζει με μυκητομανία!!!.
"Και πού θα βρούμε τώρα μικροσκόπιο δάσκαλε;"

Γιώργος Φρανσουάς